Inclusiviteit Vergroten met AI: Strategieën en Toepassingen

De laatste maanden spreek ik steeds vaker met mensen en bedrijven die op allerlei manieren proberen inclusiviteit te vergroten. Het is een missie die me raakt en bij me past. Snelle technologische ontwikkelingen vereisen namelijk voortdurend die cruciale vraag: “Wat als…?” om de grenzen van het mogelijke te verleggen. Innovatie is hier geen keuze, maar een vereiste.
Bij CHIMP ademen we nieuwsgierigheid. We zijn dan ook constant bezig met experimenten om de “wat als..” beantwoord te krijgen.

Zie hier een simpel voorbeeld van een experiment: hoe kan AI helpen om in realtime webpagina’s te verbeteren op het gebied van inclusiviteit?
– verbeteringen van contrast
– vergroten van lettertypes
– toevoegen van alt texten op afbeeldingen
– toevoegen van tab-indexen op input velden
– het toevoegen van labels op input velden

Huidige browserextensies kunnen deze verbeteringen al toepassen, maar ze zijn gebonden aan vooraf ingestelde regels. Wanneer webpagina’s veranderen, moeten de regels handmatig worden aangepast — een plugin-update is dan onvermijdelijk. Dit is waar AI het verschil maakt.

Door het zware denkwerk ‘uit te besteden aan AI’ en dus buiten de plugin te plaatsen wordt de plugin steeds slimmer als ook de AI slimmer wordt zónder dat de plugin bijgewerkt hoeft te worden. Een meer flexibele AI betekent slimmere extensies — en als er een betere AI beschikbaar komt, schakel je gewoon over. Minder ontwikkelingskosten, meer intelligentie!

Bij CHIMP zijn we enthousiast om dit pad te verkennen en vorm te geven aan een toegankelijke toekomst voor iedereen. Want als nieuwsgierigheid onze gids is, wie weet wat we dan kunnen bereiken?

AI voor inclusiviteit – CHIMP AI (chimp-ai.nl)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud